1. Home /
  2. Website /
  3. Aktuell kommentar

Kategori



Allmän information

Telefon: +46 73 660 29 90



Anhängare: 17

Recensioner

Lägg till recension

Facebook -blogg



Aktuell kommentar 20.10.2021

Förstatliga företag - fel väg att gå! Två vänsterpartister, Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, föreslår på DN Debatt (2020-04-07) att företag som får statligt krisstöd i Coronatider ska hamna i statlig ägo, helt eller delvis. Sedan kan de ursprungliga ägarna möjligen få "köpa tillbaka" sitt företag. Eller så ska "de anställda" får ta över företaget. Men det kan mycket väl bli så att staten finner det lämpligt att behålla ägandet.... Så ser alltså V på ägande och företagande, ett parti som för inte så länge sedan hade ordet "kommunisterna" i sitt namn. Föga förvånande egentligen, ränderna går aldrig ur, som talesättet lyder. Företagande är ett sätt för många att skaffa sig en försörjning, ett jobb. Merparten av alla företag i Sverige är småföretag. Ofta jobbar enskilda näringsidkare långt mer än de 40-timmarsveckor som löntagare har förmånen att arbeta. Sjukskrivning är ofta omöjligt eller svårt. Regler, skatter, avgifter och krångel ska hanteras. Aktiebolag som är noterade på börsen har en annan sits. De är generellt sett större och har resurser att hantera lagstiftning och anställda. Ägandet kan skifta eftersom "andelar" (läs aktier) kan köpas och säljas på en marknad (börsen). Frågan är på vilket sätt vänsterpartisterna menar att staten ska ta över de företag som får krisstöd. En speciell myndighet ska sköta detta, skriver Sjöstedt och Andersson, utan att i detalj förklara hur marknadens mekanismer ska sättas ur spel. Ska denna myndighet köpa aktier i de aktuella bolagen? Hur många styrelseposter tänker sig V att staten ska få, de talar ju om "inflytande" som de anser är rimligt om staten ge stöd. Frågorna är fler än svaren. Men en sak är säker, Vänsterpartiet sätter inte äganderätt och fri företagsamhet särskilt högt.

Aktuell kommentar 11.10.2021

Vem sa följande? "Partiet omfattar allt. Det styr våra liv på bredden och på djupet. Vi måste därför utveckla grenar av partiet som kan svara mot individens hela liv. Varje aktivitet och varje behov hos individen kommer därmed att regleras av partiet som representant för det allmännas bästa. Det ska inte finnas något tillstånd eller ledigt utrymme där individen kan vara sig själv. Detta är socialism." Vem yttrande orden? 1)Lenin... 2)Mao 3)Fidel Castro 4)Adolf Hitler See more

Aktuell kommentar 23.09.2021

Krisen utnyttjas politiskt Många flyttar fram sina positioner nu när kris råder. Från nykterhetsrörelsen - som jag för övrigt respekterar och högaktar - kommer signaler om att begränsa Systembolagets öppettider, eller rentav stänga monopolet helt. Jag tror att det är fel väg att gå. Varför inte i stället passa på att slopa monopolet nu och tillåta gårdsförsäljning på prov? En sådan åtgärd skulle gynna de små- och medelstora företag som finns på landsbygden.... Från politiskt vänsterhåll hörs tongångar om förstatligande av företag. Detta skulle vara ett sätt att "få igen" de statliga stöd som nu ges för att rädda jobben, menar man. Innan man fattar sådana beslut bör man betänka att jobben skapas i företagen och att mer än 90 procent av alla sysselsatta har sin anställning (eller är sin egen) i ett småföretag. Det är med andra ord företagandet som genererar arbetstillfällen och i förlängningen skatteintäkter. Att nu stödja privata företag kan alltså ses som en akut och tillfällig åtgärd i ett tillstånd som förhoppningsvis går över. Ju förr desto bättre. Och: det är inte i första hand lån som behövs. En betydligt bättre och mer effektiv åtgärd är att slopa eller sänka löneskatterna ("arbetsgivaravgifterna"). Momsen skulle också kunna sänkas eller slopas, liksom skatterna på bensin och diesel. För varje hundring som man tankar är runt 60 kronor skatter. Orimligt! Utan småföretag stannar Sverige - låt det inte få hända!

Aktuell kommentar 03.09.2021

Brukar inte hålla med Vänsterpartister, men det här är tänkvärt. https://www.svd.se/corona-utnyttjas-av-auktoritara-krafter

Aktuell kommentar 16.08.2021

Sverige under attack i skuggan av Corona Allt handlar om coronaviruset nu. Med viss rätt. Men i skuggan av den massiva mediebevakningen och informationsfloden bör alla vara medvetna om att mörka krafter agerar mot Sverige (och mot andra länder i den fria världen). Det framgår av Säpos Årsbok för 2019 som utkom häromdagen. Både främmande makt och extrema rörelser ser Corona-pandemin som ett gyllene tillfälle att flytta fram sina positioner. Högerextrema rörelser pekas särskil...Continue reading

Aktuell kommentar 30.07.2021

Var rädda om varandra!

Aktuell kommentar 23.07.2021

Brexit - en olycka för Europa I tider då Europas länder behöver stå enade blir Brexit ett allvarligt avbräck i det tidigare så framgångsrika samarbetet. Medan Kina och Ryssland flyttar fram sina positioner ägnar sig Europa åt käbbel. Den viktigaste allierade utanför kontinenten, USA, vacklar i sin inställning till EU och västvärlden. ... Folken i Europa måste göra klart för sina ledare att enighet och samarbete är A och O för att möta den nya imperialismen från öst. Utan ett starkt Europa - helst med stöd från USA, är världen i händerna på odemokratiska krafter som inte skyr några medel för att förverkliga sina syften!

Aktuell kommentar 11.07.2021

Berlinmurens fall många gladdes, några grät I dag kan vi glädjas åt Berlinmurens fall den 9 november 1989. Dessutom är det Arkivens dag (mer om det nedan). Jag minns denna historiska händelse som många trodde aldrig skulle kunna hända. Så cementerad var järnridån och delningen mellan det kommunistiska öst och det fria väst. ... Berlinmuren, slutligen uppförd den 13 augusti 1961, blev symbolen för ett system som nödgades skjuta sina egna som försökte fly till den västliga sidan. Tyska demokratiska republiken (DDR) var allt annat än demokratisk. Snarare repressiv och kontrollerande med totalitära tendenser. När muren väl rämnade kunde ingen hindra fortsättningen och efter några år kollapsade hela det Sovjetstyrda östimperiet. För Rysslands del handlade det om drygt sju decenniers totalitärt styre. I dessa länder fanns vid kommunismens fall många människor som aldrig upplevt verklig demokrati. Inte undra på att de fortfarande har svårt att hitta rätt väg. Jag säger bara Vladimir Putin (Ryssland) eller Viktor Orbán (Ungern). När förtryckande system kollapsar finns det alltid anledning att glädjas. Men kanske bör man också för att ta lärdom vara aningen uppmärksam på smolket i glädjebägaren. När svensk borgerlig press rapporterade under de dramatiska dagarna den 1-18 november 1989 så var 21 av 22 undersökta tidningar negativa (!) till Tysklands återförening. Själv hade jag något år före murens fall skrivit på ledarplats i SN (Södermanlands Nyheter) en artikel med rubriken Riv Berlinmuren! Då kändes tanken orealistisk för de flesta, oavsett vilken uppfattning man hade om DDR. Ändå hände det. Civilsamhället trots att det förde en tynande tillvaro eftersom staten förväntades sköta det mesta spelade en viktig roll: kyrkan, underjordiska grupper, nätverk och kontakter med väst, m.m. Kontakterna och utbytet mellan DDR och andra länder, däribland Sverige, gick i båda riktningarna. DDR hade Stasiagenter strategiskt utplacerade runt om i Europa, även på tidningsredaktioner, inklusive svenska. Hos Säpo finns listor över dessa agenter som opererade i Sverige, med svenska medhjälpare. Fanns de även på SN? Jag vet inte, men har mina aningar. Först efter 70 år blir uppgifterna offentliga, enligt dagens lagar. I Tyskland har man öppnat arkiven. En händelse som ser ut som en tanke är att det i dag den 9 november 2019 är Arkivens dag i Sverige. Museer, stadsarkiv, föreningsarkiv, med flera, öppnar upp. Man kan få veta mer om den egna bygdens historia; huset, släkten eller företagets anor, med mera. Men Säpos arkiv kommer ingen åt för att kunna undersöka vilka svenskar som var överlöpare och gick DDR:s och diktaturens ärenden. Ska det vara så?

Aktuell kommentar 08.07.2021

Kan bli riktigt trevligt!

Aktuell kommentar 30.06.2021

Skyll inte på halkan! SN rapporterar om avåkningar och olyckor som inträffat i veckan. Det hade inte sandats, heter det. Men vafalls!? Det är föraren av fordonet som är ansvarig för dess framförande! Det får man lära sig redan innan man tar körkort. ... När man kör på vägarna, i stan eller på landet ,ska hastigheten anpassas till väglag och väderlek. Är det minusgrader och i slutet av oktober gasar man inte på. Tips: kolla termometern hemma och se efter om det är frost i gräset och på bilrutorna. I sådana fall kan man utgå från att halka kan förekomma. Försiktig körning i form av lägre hastighet, långt avstånd till framförvarande fordon och skärpt uppmärksamhet anbefalles. Du är ALLTID vållande om du kör in i ett framförvarande fordon! Var ute i god tid. Att ha bråttom i trafiken är moraliskt sett förbjudet och kan kosta mycket, i värsta fall livet. Till fotgängare är rådet att bära reflexbrickor eller små led-lampor. Man syns inte i trafiken när det är mörkt, inte ens i stan, det vet varje bilförare! "Man ser töntig ut med reflexer", hörs en del argumentera. Men hur ser man ut som överkörd - eller i värsta fall död, då? Det låter drastiskt - och det ÄR det. Trafik är inget att leka med. Tempot har ökat, hetsen tilltar. pröva att tagga ner. Börja med att hålla hastighetsbegränsningarna, gärna ligga litet under tillåten fart. Du spar miljö, bidrar till att rädda klimatet och blir lugnare och mer harmonisk! Lycka till!

Aktuell kommentar 10.06.2021

Skolan - en plats för kunskapsförmedling Demokratin, etiken och juridiken i de fria länderna i väst vilar till stora delar på ett arv från antiken. I antikens Grekland grodde och växte idéer om folkstyre, i Rom utmejslades rättsliga föreställningar som grundlagt vårt rättsmedvetande, kompletterat med den judiskt-kristna etiken och humanismen. Här finns tanken om alla människors lika värde uttryckt. Antiken spelar med andra ord en viktig roll för hur vi tänker i dag, hur våra ...samhällen fungerar och lagar stiftas. Lundaprofessorn Dick Harrison skrev några sanningens ord i veckan. Skolan ska i första hand förmedla sådant som föräldrar inte kan förmedla: specialistkunskaper inom språk, kemi, fysik, matematik, m.m. Fostran och attitydpåverkan inom sådant som värderingar, demokrati, miljö, med mera är det inte skolans primära uppgift att förmedla. I en krönika i Svenska Dagbladet gladdes Dick Harrison åt att Skolverket backat från sin inställning att slopa antiken från läroplanen. Samtidigt påpekade han att problematiken med att historieämnet har för få timmar för att kunna få med allt väsentligt, kvarstår. Saker som elevens val och idrott ägnas fler timmar i skolan än historieämnet. Dessutom får samtidshistorien och tiden efter andra världskriget proportionellt stor utrymme jämför med andra tidsepoker, enligt vad som uppgetts i kommentarer och nyhetsförmedling. Skolverkets stolpskott är uttryck för en linje som går decennier tillbaka. Om Sverige inte tänker om och gör upp med nuvarande skolideologi kommer vi att halka efter andra länder utbildningsmässigt. Skolan ska förmedla kunskap, kunna väcka insikter och förmedla fakta. Föräldrar och civilsamhälle (till exempel kyrkor, idrottsrörelse, föreningar, scouter, m.m.) ska fostra i värderingar, demokrati, hänsyn och miljö.

Aktuell kommentar 04.06.2021

Grönland - bättre att USA köper det än att Kina ockuperar ön Det är lätt att raljera med den amerikanske presidentens budande på danska Grönland. Det är rätt att driva med makten. Men bakom Donald Trumps förslag finns en yrvaken insikt om den stora öns strategiska läge och en förmodan om att där finns enorma naturresurser.... Den amerikanska nonchalansen och negligerandet av omvärlden kommer nu i öppen dager. Med USA sovit eller ägnat sig åt intern splittring och polarisering har Kina och Ryssland flyttat fram positionerna. Samtidigt som dessa lände intensivt ägnar sig åt påverkanskampanjer, bland annat i Sverige. Ett stort orosmoment i sammanhanget är den vidgade klyftan mellan Amerika och Europa. Trump ifrågasätter Nato och vill att Ryssland ska komma in i G7-värmen igen. Vad får självaste Emanuel Macron att hålla med? Europa måste samla sig och enas i rådande läge. Norden bör stå samlat och samarbetet intensifieras. Sverige vinner på att värna EU, snarast gå med i Nato och lägga ytterligare medel på totalförsvaret.

Aktuell kommentar 28.05.2021

Lokala poliser bättre än ordningsvakter Göteborgs stad vill anställa ordningsvakter för att klara säkerheten på allmän plats. Polismyndigheten gillar inte tanken, regler sätter stopp. Göteborgs stad har både rätt och fel. Nöden har ingren lag. En kommun har ett ansvar för sina invånare och deras säkerhet. Med lokala poliser skulle staden ha egen bestämmanderätt över hur resurserna fördelas. I dag är de helt beroende av en ansträngd polisorganisation med knappa resurser.... Att anlita ordningsvakter blir då en lösning som ligger nära till hands. Jag och flera med mig har tidigare motionerat till Centerpartiets riksstämma om att svensk lag bör tillåta inrättandet av lokala poliser. Tiden är mogen, men det politiska etablissemanget är det inte. Argumenten för lokala poliser är många, jag ska inte räkna upp alla här. Lokalkännedom, att snabbt kunna rycka ut samt att lokalsamhället har egen kontroll över säkerheten är några. Jag lär få återkomma i frågan. Vad tycker du?