1. Home /
  2. Media /
  3. Arbetsvärlden

Kategori



Allmän information

Telefon: +46 70 480 11 10



Hemsida: www.arbetsvarlden.se/

Anhängare: 4077

Recensioner

Lägg till recension

Facebook -blogg



Arbetsvärlden 26.10.2021

På torsdag gästar Journalistförbundets nyvalda ordförande Ulrika Hyllert podden Arbete och fritid. Vilka frågor tycker du är mest brännande inom svensk journalistik eller journalisters villkor just nu? Hat och hot mot journalister? Public services framtid? Yttrandefrihetslagstiftning? You name it.... Kommentera nedan så lyfter vi in det i podden.

Arbetsvärlden 17.10.2021

I spåren av David Cards forskning har det visat sig att höjda minimilöner inte skapar arbetslöshet på det sätt som nationalekonomer tidigare trodde. Konsensus skiftade från att högre löner hade stora effekter på arbetslösheten, till att effekterna var mycket små eller inga alls. Arbetsmarknaden är helt enkelt mer komplicerad än de partier som gärna vill sänka lägstalöner hävdar.... Det skriver Mikael Feldbaum i en kommentar.

Arbetsvärlden 01.10.2021

Utredningen om privata sjukförsäkringar som överlämnades till Lena Hallengren i fredags negligerar helt regeringens fråga om vilka åtgärder som krävs för att privata patienter inte ska få snabbare eller bättre vård än andra. Det menar flera kritiker, som frågar sig varför regeringen ens tagit emot rapporten. Hela den här utredningen är ett försvar för att vi ska fortsätta på den vägen som vi slagit in på. Och därför blir det oerhört märkligt när Lena Hallengren står på presskonferensen och pratar om att vi ska stoppa den här utvecklingen med gräddfiler, säger forskaren John Lapidus.

Arbetsvärlden 26.09.2021

Resultat från drogtestning i arbetslivet visar att den otillåtna användningen av droger ökat till historiskt höga nivåer sedan 2010. De senaste två åren har det varit ungefär 30-40 procent fler drogpositiva prov än i början av 2010-talet, visar testning från Karolinska universitetslaboratoriet. Forskaren Anders Helander menar att det ökade antalet positiva test är en återspegling av att droganvändningen i arbetslivet ökat. Arbetslivet är en spegling av samhället och tvärto...m. De flesta vuxna jobbar ju och de droger de tar på helgen finns kvar i kroppen en tid efteråt. Särskilt kokain ökar och det används i kroglivet både under helger och i veckorna, säger Anders Helander. Bild: Karolinska institutet/Läkartidningen

Arbetsvärlden 24.09.2021

Systemet med privata sjukvårdsförsäkringar är i dag helt oreglerat och utan insyn, menar den statliga utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar. Men den föreslår inga åtgärder för att minska utbredningen av försäkringarna. Detta har fått kritik inifrån, flera av de experter som knutits till utredningen har gått ut och protesterat mot att den inte följt sitt uppdrag.

Arbetsvärlden 08.09.2021

Sänkta skatter, höjda bidrag till företagen och sänkta ersättningar i trygghetssystemen präglar arbetsmarknadsområdet i de borgerliga skuggbudgetarna. Vänsterpartiet går motsatt väg och vill öka statens roll på området. Det visar Arbetsvärldens stora kartläggning av budgetalternativen.

Arbetsvärlden 28.08.2021

Den svenska delegationen hade stora förhoppningar om att under ett tvådagarsmöte med Europafacket lyckas övertyga dess ledning om att stöda ett undantag av den svenska modellen från EU-direktivet om minimilöner. Dessa förhoppningar kom på skam. Möjligheterna för Sverige att genomdriva ett undantag har därmed betydligt försämrats.

Arbetsvärlden 14.08.2021

I en ny rapport beskriver sociologiprofessorn Anders Kjellberg den nya las-lagstiftningen som ett "allmängiltigförklarande" av den nya partsöverenskommelsen, något annars inte tillämpas i Sverige av hänsyn till att parternas autonomi ska värnas. Men parterna själva vänder sig mot denna beskrivning av lagstiftningen.

Arbetsvärlden 10.08.2021

Lars Calmfors avslöjar att han tycker att Anders Borg överskattade sitt nationalekonomiska kunnande. Men ekonomiprofessorn har inget direkt svar på frågan om vem som ska stå i skuld när svensken ska spara. Kanske har det att göra med att nationalekonomer är dåliga på balansräkning? ... Om detta skriver Per Lindvall som ifrågasätter om den svenska ekonomin verkligen blir stabilare om staten "samlar i ladorna". https://www.arbetsvarlden.se//calmfors-satter-betyg-pa-sv/

Arbetsvärlden 28.07.2021

Ett svenskt undantag från direktivet om minimilöner är inte möjligt. Det uppger EU-parlamentets toppförhandlare Dennis Radke, som är trött och irriterad på svenska ledamöters bristande kompromissvilja. Förhandlingarna i parlamentet om vår ståndpunkt är mycket svåra. [Vi] försöker bygga broar. Men bron kan inte bestå av att ni ska ha undantag annars röstar ni emot. För att vara ärlig, hur ska man kunna kompromissa utifrån en sådan grund, säger Dennis Radke till Arbetsvärlden.

Arbetsvärlden 24.07.2021

Så mycket mindre tjänar mammorna i ditt yrke Den stora inkomstklyfta som uppstår mellan män och kvinnor när de fått barn beror inte på att män och kvinnor valt olika yrken. Själva glappet uppstår, och kvarstår, i alla de yrken TCO undersökt i en ny rapport. Man kanske tänker ibland att tjänstemännen är mer jämställda, men här visar man att det blir de här inkomsteffekterna även för tjänstemän när man jämför löneskillnaderna inom varje yrke, säger Åsa Forsell, utredare jä...mställdhet, TCO. Men det finns en yrkeskategori som sticker ut, där kvinnorna faktiskt kommer i kapp. Läs artikeln på Arbetsvarlden.se och se hur löneskillnaderna utvecklas i ditt yrke.

Arbetsvärlden 12.07.2021

"Tvärtom hur det kan låta i Sverige där vissa är pigga på att skicka in militären på grund av invandringen, så tvingas britterna att göra det på riktigt när samhället bryter ihop för att invandrarna lämnar." Mikael Feldbaum skriver att varubristen i Storbritannien är ett gigantiskt experiment som även visar hur andra länder, däribland Sverige, skulle fungera utan invandring.

Arbetsvärlden 03.07.2021

FÖRST ATT LÄMNA LAS? Imorgon håller Journalistförbundet kongress. Motståndet mot las-överenskommelsen har splittrat styrelsen och en motkandidat mot sittande ordförande är lanserad. Nu höjs röster för att förbundet helt ska lämna las-överenskommelsen. Och hur ska långtidsarbetslösa akademiker få jobb när Arbetsförmedlingen knappt hänvisar någon till eftergymnasial utbildning? #Jobblistan med Yonna Waltersson, Arbetet och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden.